BREV FRA NORSKE REDNINGSHUNDER
Er bedt på vegne av flere hundeførere om å takke felles for de flotte hundefører jakkene vi har fått – Tusen takk! En utrolig hyggelig gest som alle har satt utrolig stor pris på!
Har også fått en del forespørsler rundt Norske Redningshunder, hva vi gjør og hvordan evt gå fram for å bli med.
Når det kommer til å trene redningshund, så er det ganske allsidig, og det handler ikke bare om å trene hunden, men også hundeføreren.
Hunden:
- Aldri en ulempe med en sosial hund – og slik jeg kjenner de fleste rottweilere, så er ikke det noe problem
- Hunden må kunne søke uproblematisk sammen med andre hunder
- Den bør være miljø sterk
- Ingen ulempe at den også er sterk på ulike underlag
- Har god søkelyst (kan testes allerede på valpestadiet)
- God mentalitet
- Ikke for stor eller for tung
Hundefører:
- Like å være ute i all slags vær
- Ha tid til å trene i snitt 2 ganger i uken og være med på helgesamlinger innimellom
- Grei fysisk form
Selv har jeg nå min fjerde godkjente rottweiler. Har ofte tenkt på andre raser, men jeg finner alltid feil, og ender alltid opp med ny rottweiler For meg er rottweileren en god og trygg redningshund. Den har lite stress, den løper ikke som en border collie eller malle – men den jobber jevnt og trutt og har stor utholdenhet, den er relativt lettlært og det den har lært, det sitter. Den er også veldig lett å belønne. Så handler det ikke bare om rase, men også individ. Det er ingen ulempe å kjøpe valp der oppdretter kan vise til bruksegenskaper på egne hunder/avkom. Det viser at man lager hunder som kan brukes. Nå har det heldigvis blitt færre «oppdrettere» på rasen, så jeg vil tippe det kan være enklere å finne gode bruksindivider nå, enn for 10 år siden.
Rottweileren er en overværshund (dvs den er god til å søke med nesa opp). Derfor er det smart å starte tidlig med å gå spor.
Godkjenningsprogrammet i NRH er delt inn i 4 moduler. Modul 1 går i all hovedsak på opplæring av hundefører (førstehjelp, utmarsj osv) Modul 2 tar utdanningen videre, der ligger bla praktisk lydighet, orientering, førstehjelp og mørkesøk. Modul 3 er utdanningsmodulen. Her krysser man av på et skjema etter hvert som delmål innen søksarbeid nås. Man avslutter modul 3 med en tentamen. Modul 4 er eksamensmodulen – der man må opp til 4 ulike eksamensoppgaver på et hovedkurs. Når det er bestått, er man godkjent redningshund. Det tar i snitt 3 år fra man starter, til man er ferdig godkjent. Og tiden er ganske reell, for det er mye man skal gjennom, og man må være sikker på at hunden har lært og generalisert.
Å trene og godkjenne redningshund, blir en livsstil. Begynte å trene i 1993, godkjente første hund i 1999 (den første kunne ikke brukes pga dårlige nerver og HD). Det å tilbringe tiden sammen med hunden ute i naturen, samtidig med at man gjør noe samfunnsnyttig, er utrolig fint og takknemlig. I tillegg får man et godt kameratskap både i laget man trener, men også på tvers av lag og rundt om i landet etter hvert som man reiser litt rundt. Alle vil hverandre vel, og man klarer faktisk ikke godkjenne en redningshund på egen hånd. Man er avhengig av at andre stiller opp for deg.
Det har vært mange leteaksjoner opp gjennom årene, og målet er alltid å finne i live. Men klarer man ikke det, så er det uansett viktig å finne, så familien får fred. Så er det slik at ute på leteaksjon er det ikke bare norske redningshunder, men man har mange ulike frivillige organisasjoner som jobber sammen. Vi har hunder – som med sin unike gode luktesans, kan finne folk på lang avstand eller dypt nede i snøen eller ruinene. Røde kors og Norsk folkehjelp har ATV, snøscootere, båter etc – som gjør at vi kan søke sammen – for eksempel søke av større område med hund og fører sittende bak på ATV’n. Får hunden ferten av et menneske, vil den av – det er et tydelig signal, og vi stopper og lar hunden søke og finne. Derfor trener vi med jevne mellomrom sammen med disse organisasjonene også, slik at vi får trent hundene på å takle ulike hjelpemidler på hjul evt i vannet, og de lærer seg hvordan de skal kjøre for å gjøre det optimalt for oss.
De aller fleste rottweilere som er godkjente i dag, er minst dobbeltgodkjent. Dvs at de er godkjent i minst to disipliner. Vi har også noen som er trippelgodkjente. Det viser bare hvor godt rasen egner seg. Har selv hatt trippelgodkjent hund, mens de to siste har vært dobbeltgodkjent – ettersøkning (sommer) og USAR (det som tidligere het katastrofe). I tillegg er jeg instruktør og dommer både ettersøkning og USAR, og fått være med på mye opp gjennom årene. USAR blir en viktig arena fremover, ikke minst fordi vi ser at det i vårt langstrakte land skjer en del naturkatastrofer der hund kan være et veldig viktig søksverktøy. Flere brann- og redningsstasjoner rundt i Norge har egne USAR avdelinger, og man jobber med å få til et samarbeid og trening som gjøres likt over hele landet, slik at man skal kunne reise fra sør til nord (eller omvendt) og ved start av søk, vet de hva du kan og du vet hva de kan – og man vil gjøre en rask og god jobb ut fra det.
Vi har introkurs i vårt distrikt nå, og der var det gledelig nok to rottweilere. Den ene får forhåpentlig plass på laget jeg trener på. Totalt i Østfold og Follo distrikt er det pr i dag 4 godkjente redningshunder og 1 pensjonist, 2 under utdanning og to nye på veg inn Det er gledelig
Du kan lese mer om Norske Redningshunder her: www.nrh.no Og er du nysgjerrig og vil vite mer, så ta kontakt med et lag eller distriktet du bor i, så får du være med på et par treninger for å se og evt prøve litt. Noen finner ut at det tar for mye tid, andre blir helt «hekta»
På vegne av mange hundeførere
Mona Herjuaune